نگاه ویژه به هوش مصنوعی در سازمان اتکا به دنبال تاکیدات مقام معظم رهبری
سید محمد حسینی نژاد:
نگاه ویژه به هوش مصنوعی در سازمان اتکا به دنبال تاکیدات مقام معظم رهبری
ششمشهریور ماه در نخستین دیدار مسعود پزشکیان ، رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت چهاردهم که همزمان با هفته دولت صورت گرفت ؛مقام معظم رهبری به اهمیت ورود بر لایه های عمیق و تسلط بر هوش مصنوعی تاکید کردند.
اما این نخستین بار نیست که مقام معظم رهبری به موضوع هوش مصنوعی اشاره می کنند .یکی از معروف ترین سخنان رهبر انقلاب پیرامون هوش مصنوعی ، لزوم قرار گرفتن در بین ده کشور حوزه هوش مصنوعی است .
ایشان در دیدار جمعی از نخبگان و استعدادهای برتر علمی کشور در آبان ۱۴۰۰ نیز فرمودند: من پیشنهاد می کنم یکی از مسائلی که مورد تکیه ، توجه و تعمیق واقع شود .مسئله هوش مصنوعی باشد که در اداره آینده دنیا نقش خواهد داشت .
همین تاکیدات مکرر مقام معظم رهبری کافی بود تا سازمان اتکا عزم خود را برای ورود به هوش مصنوعی جزم کند .و دراین مسیر دانشگاه صنعتی امیرکبیر با تمام ظرفیتش در کنار اتکا بایستد .
رئیس دانشگاه صنعتی امیر کبیر آقای دکتر علیرضا رهایی که از شخصیت های علمی برجسته کشورمان می باشند.
به جایگاه و نقش بی بدیل سازمان اتکا درحوزه امنیت غذایی کشور اشاره می کنند .و توجه سازمان اتکا به فناوری هوش مصنوعی و اقدامات انجام شده در این حوزه را بسیار با ارزش و کلیدی توصیف می کنند.
مدیر عامل سازمان اتکا ، دکتر اعلمی بارها به اهمیت و نقش کلیدی و روبه رشد هوش مصنوعی (AI)در کشاورزی ، دامپروری ، صنایع غذایی و سایر بخش ها تاکید کرده اند .
بهینه سازی تولید، کشت هوشمند ، مدیریت منابع آب ، خاک و کود جهت کاهش هزینه ها ، سلامت دام با استفاده از هوش مصنوعی جهت شناسایی علائم بیماری ، مدیریت تغذيه دام ،کنترل کیفیت و تحلیل داده ها در صنایع غذایی از مواردی است که دکتر اعلمی بارها در همایش های مختلف با نخبگان و مدیران شرکت های تابعه سازمان اتکا به آن اشاره کرده اند.
با توجه به افزایش جمعیت و نیاز به منایع غذایی بیشتر ، هوش مصنوعی می تواند به کشاورزی پایدار و کاهش اثرات تغییرات آب و هوایی کمک کند.
سازمان اتکا با رهنمود های مقام معظم رهبری در تلاش است که با استفاده از هوش مصنوعی در کشاورزی ، دامپروری و صنایع غذایی به بهبود بهره وری ، کاهش هزینه ها و حفظ محیط زیست کمک و باعث یک انقلاب در امنیت غذایی کشور شود.
هوش مصنوعی با تحلیل رفتار مشتریان ،بهینه سازی قیمت گذاری ،شناسایی تقلب و امنیت فروشگاه ها می تواند باعث افزایش کارایی ، کاهش هزینه ها و بهبود تجربه مشتریان شرکت فروشگاه های زنجیره ای اتکا شود.
هوش مصنوعی نه تنها به افزایش کارایی و تسهیل فرآیند ها در فروشگاه های زنجیره ای اتکا کمک می کند.بلکه با کاهش هزینه های عملیاتی و بهبود نگهداشت کارکنان می تواند به بهبود منابع انسانی سازمان کمک کند.
استفاده از هوش مصنوعی و تسلط بر آن می تواند به طور قابل توجهی باعث افزایش بهره وری شود .و از بروز دوباره کاری های غیر ضروری جلوگیری کند. تا سازمان بتواند در بازار رقابتی بهتر عمل کند.
به کار گیری هوش مصنوعی در حسابرسی های مالی و نظارت بر سیستم های مالی به مدیران ارشد سازمان این اجازه را می دهد .تا کارایی و دقت فرآیندهای مالی خود را بهبود و ریسک های مالی را کاهش دهند .تا بتوانند تصمیمات بهتری بگیرند.
هوش مصنوعی به محققان و حسابرسان کمک می کند تا دید جامع تری نسبت به موقعیت مالی سازمان داشته باشند و نظارت بهتری بر روی فعالیت های مالی انجام دهند.
سرمایه گذاری بر روی هوش مصنوعی می تواند به خودکار سازی فرآیندها ، افزایش سرعت و دقت ،مدیریت بهینه موجودی ،برنامه ریزی بهتر،تحلیل دقیق داده ها،شناسایی فرصت های صرفه جویی،مدیریت ریسک و کاهش هزینه های ناشی از ریسک منجر شود.
استقرار عملیاتی سامانه انبار هوشمند در فروشگاه سازمان برنامه و بودجه ، اولین سامانه ای است که در آن به صورت جدی از هوش مصنوعی برای بهبود فرآیندها استفاده شده است .و مستقیما توسط مدیر عامل سازمان اتکا مورد بررسی و رصد قرار می گیرد.
یکی دیگر از اقدامات خوب سازمان اتکا در حوزه هوش مصنوعی، امضا قرار داد راه اندازی فروشگاه تحقیقاتی و پژوهشگاه صنعت خرده فروشی ، بین شرکت فروشگاه های زنجیره ای اتکا و دانشگاه صنعتی شریف بود.
سازمان اتکا با هدف بسط و گسترش کاربری فناوری هوش مصنوعی در تمامی عرصههای تجاری فازهای آمادهسازی و شناخت نیازها، تدوین استراتژی هوش مصنوعی، آموزش و توسعه نیروی انسانی، تهیه زیرساخت ها و ابزار لازم، پیاده سازی و آزمایش، گسترش و مقیاس گذاری، پایش و بهبود مستمر و فرهنگ سازی را برنامهریزی و در دستور کار قرار داده است .
همانگونه که مقام معظم رهبری اشاره فرمودند: ممانعت ها و اعمال محدودیت ها برای دسترسی سایر کشورها به فناوری های پیشرفته مرتبط با هوش مصنوعی از هم اکنون آغاز شده است .@این محدودیت ها شامل کنترل های صادراتی ،محدویت های سرمایه گذاری@و تحریم های تجاری می شود.
آمریکا نگران است که ایران با استفاده از فن آوری های پیشرفته مرتبط با هوش مصنوعی ، محاسبات کوانتومی و اینترنت اشیا بتواند در زمینه های نظامی و اقتصادی به برتری دست پیدا کند.
در صورت عدم ورود قدرتمند ما به حوزه هوش مصنوعی، اقتصاد کشورمان دچار چالش های مختلف می شود و به دلیل تضعیف شاخص های حیاتی و امنیت غذایی ، امنیت ملی کاهش پیدامی کند .
و این وضعیت منجر به کاهش رقابت پذیری اقتصادی ، افزایش نرخ بیکاری ، نابرابری اجتماعی و در نهایت تضعیف جایگاه کشور در عرصه بین المللی خواهد شد.@از این رو به نظر می رسد .سرمایه گذاری در مسیر دستیابی به لایه های زیر ساختی هوش مصنوعی در وزارت دفاع، همانطور که مقام معظم رهبری تاکید دارند.باید با شدت ، سرعت و دقت بیشتری پیگیری شود.@حساسیت ها نسبت به لزوم پیشرفت در این حوزه باید در وزارت دفاع افزایش یابد و لازم است که سازمان اتکا در این حوزه با سرمایه گذاری زیر ساختی جایگاه کشورمان را در هوش مصنوعی ارتقا دهد
.✍سید محمد حسینی نژاد
0 دیدگاه